انواع کارت بانکی الکترونیکی
کارت های بانکی در انواع متفاوتی با هدف انتقال راحت تر و سریع تر پول در شرایط متفاوت طراحی شده اند. همانطور که در بلاگ ” تاریخچه بانکداری الکترونیک ” بررسی کردیم سیستم های بانکداری برای مدیریت راحت تر فرآیندهای پرداختی و بانکی و کاهش دخالت انسانی و همچنین کاهش خطای انسانی در مدیریت درخواست های مشتریان اقدام به خودکارسازی فرآیندهای بانکی کردند. یکی از اولین اقدامات انجام شده در انگلستان و آمریکا راه اندازی ۲ دستگاه خودپرداز برای برداشت وجه و پرداخت وجه بود.
اولین کارت های بانکی از مقوا ساخته شده و حاوی اعتباری برای خرید بودند. پس از مدتی کارت های مقوایی حذف شده و کارت های پلاستیکی PVC با قابلیت ماندگاری بالاتر و کاربرد بیشتر جایگزین شدند.
در اولین کارت های بانکی پلاستیکی اطلاعات شخصی مشتری بر روی کارت حک و امضا مشتری بر پشت کارت نوشته میشد؛ این دسته از کارت های فواید زیادی داشتند اما جعل کردن آنها و برداشت غیرمجاز از حساب بسیار راحت و ریسک استفاده از آنها بسیار بالا بود.
اولین کارت بانکی مغناطیسی PVC
برای افزایش امنیت کارت های بانکی و کاهش ریسک جعل آنها کارت های بانکی PVC با یک نوار مغناطیسی مورد استفاده قرار گرفتند. نوار مغناطیسی اطلاعات کاربر و رمز را ذخیره میکرد به این ترتیب برای استفاده از خدمات بانکی همراه با کارت ابتدا باید صحت رمز کاربر تایید میشد و در صورت عدم صحت رمز امکان انتقال وجه با کارت وجود نداشت.
انواع کارت بر اساس نوع تسویه و تکنولوژی ساخت
انواع کارت های بانکی بر اساس نوع تسویه به دو دسته نقدی (debit) و اعتباری (credit) تقسیم میشوند و بر اساس تکنولوژی مورد استفاده به دو دسته پیش پرداخت (prepaid) و تراشه دار (chip) تقسیم میشوند که در ادامه بررسی میکنیم.
انواع کارت بانکی بر اساس نوع تسویه
Debit card کارت نقدی یا بدهکار
این دسته از کارت ها به حساب بانکی افراد متصل میشوند تا صاحب حساب با استفاده از آن بتواند فرآیندهای خرید و پرداخت اینترنتی و الکترونیکی، جا به جایی وجه و بسیاری از خدمات بانکی را به صورت غیر حضوری در هر زمان و مکانی انجام دهد. این کارت ها تا سقف مبلغ موجود در حساب متصل به کارت قابل استفاده هستند.
کارت های نقدی (debit card)ها به دو دسته استاندارد (standard) و پیش پرداخت (prepaid card) تقسیم میشوند.
Standard card
این دسته از کارت های بانکی همان کارت های معمولی هستند که به صورت روزمره از آنها استفاده میکنیم.
Prepaid card کارت پیش پرداخت
این دسته از کارت ها مانند کارت های هدیه و بن کارت ها هستند که بر اساس نوع آن ها تا سقف مشخصی امکان شارژ کردن آنها وجود دارد. این کارت ها با توجه به درخواست صاحب کارت به صورت قابل شارژ مجدد (Cards reloadable) مانند بن کارت ها و یا یکبارمصرف (gift cards) یا همان کارت های هدیه صادر میشوند.
Credit card کارت اعتباری
این دسته از کارت های به صورت اعتباری از طرف بانک شارژ میشوند و تا سقف اعتبار قابل استفاده هستند.
برای صدور این کارت ها افراد باید دارای شغل، محل اقامت مشخص و وثیقه مالی یا ملکی یا هر پشتوانه ارزشمند دیگری باشند.
با ارائه مدارک هویتی و پیش نیازهای ذکر شده در بالا افراد میتوانند برای دریافت کارت اعتباری اقدام کنند. با توجه به شرایط فرد درخواست دهنده بانک مبلغی را به عنوان اعتبار در نظر میگیرد و فرد میتواند با استفاده از اعتبار خود حتی اگر به آن اندازه موجودی نقدی نداشته باشد خرید کند و مبلغ اعتبار خرج کرده را در یک یا چند قسط به بانک برگرداند.
در ایران با مراجعه به بانک های خصوصی میتوانید برای دریافت اعتبار اقدام کنید.
به جز صدور کارت اعتباری شرایطی نیز وجود دارد که فرد مشتری خوب بانک است و به همین دلیل میتواند تا سقف اعتباری نقل و انتقال انجام داده و حساب خود را منفی کند.
انواع کارت بانکی بر اساس تکنولوژی ساخت
Magnetive card کارت با نوار مغناطیسی
این دسته از کارت ها به صورت گسترده در حال استفاده هستند. کارت های با نوار مغناطیسی اطلاعات کارت از جمله رمز کارت را در نوار مغناطیسی پشت کارت ذخیره میکنند. این کارت های برای خرید حضوری و پرداخت با دستگاه های کارتخوان، برای انتقالات وجه و انجام برخی از خدمات بانکی از طریق ATM دستگاه های خودپرداز قابل استفاده هستند.
Chip card کارت تراشه دار
کارت های تراشه دار بر خلاف کارت های مغناطیسی نیازی به اتصال به شبکه برای تایید اطلاعات ندارند و تمامی اطلاعات مستقیم بر روی آنها ذخیره میشود. به این ترتیب تراکنش های با استفاده از این کارت ها بدون ارتباط با شبکه بانکی انجام میشود.
این دسته از کارت ها با توجه به نوع مصرف مورد نیاز تهیه میشوند. تمامی انواع کارت های ذکر شده در مدل تسویه علاوه بر کارت های با نوار مغناطیسی با استفاده از این فناوری نیز قابل ساخت هستند.