فناوری مالی (Financial Technology) یا به اصطلاح فین تک در اصل عبارتی است که به شرکتها و استارت آپهای فعال در حوزه مالی نسبت داده میشود. به طور کلی این کمپانیها به صورت جامع، تمرکز خود را روی معرفی ابزارهای مالی پیشرفته و همچنین توسعه فناوریهای دیجیتال مرتبط با حوزه پرداختی و پولی قرار دادهاند.
سیر صعودی ایجاد چنین شرکتهایی در سالهای اخیر باعث شده تا بسیاری از سرمایه گذاران و غولهای فناوری در دنیا به فعالیت در این حوزه علاقه پیدا کنند.
بنا به گزارش بخش اقتصادی سایت Innovate Finance تنها در سال گذشته میلادی، ۱۷.۴ میلیارد دلار توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مختلف سرمایه وارد حوزه فین تک شد. بسیاری از استارت آپهای در گذشته کوچک در این حوزه در کشورهای مختلف، امروزه به شرکتهای بزرگ و با ارزش چندین میلیون دلاری تبدیل گشتهاند. به عنوان مثال شرکت چینی Lufax که در سال ۲۰۱۱ تاسیس گردید، امروزه ارزشی بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار داشته و به یکی از پیشگامان ارائه محصولات جدید در حوزه فناوری مالی بدل گشته است.
چیزی که بیش از پیش روند پیشرفت استارت آپ های حوزه فین تک را تسریع کرده، علاقه مندی بسیاری از بانکها و موسسات مالی به استفاده از ابزارهای جدید جهت ارائه سرویسهای سریعتر و امنتر به حسابداران خود است.
در این نقاله قصد داریم شما را با ۱۰ کمپانی خلاق در حوزه فین تک رو معرفی کنیم. اطلاعات موجود در این بخش، حاصل از تحقیق انجام شده توسط کمپانی بزرگ KPMG و موسسه سرمایه گذاری H2 Ventures میباشد.
-
Ant financial
شرکت Ant financial یکی از شرکتهای زیر شاخه کمپانی مشهور چینی Alibaba است. سرویس پرداختی ارائه شده توسط این تیم، یکی پرطرفدارترین پلتفرمهای مالی فعال درکشور چین، یعنی Alipay میباشد. با داشتن ارزشی بیش ۶۰ میلیارد دلار، Ant Financial امروز برجستهترین شرکت فین تک در دنیاست.
علاوه بر Alipay، بزرگترین بنگاه سرمایه گذاری دنیا به نام Yu’e Bao و همچنین سرویس امتیازدهی اعتبار یا Credit Scoring که به اسم Sesame Credit شناخته میشود، از سایر پروژههایی است که هولدینگ Alibaba آنها را تحت کنترل دارد. اخیرا اخباری در خصوص ارائه سهام این شرکت در بازار بورس نیز مطرح شده و پیش بینی میشود تا سال آینده، این اتفاق تحقق بیابد.
-
ZhongAn
از زمان رونمایی عمومی از این پروژه در سپتامبر ۲۰۱۷ ارزش این شرکت به عدد نجومی ۱۴ میلیارد دلار رسیده است.
شرکت ZhongAn اولین سیستم ارائه دهنده سیستم بیمه اجتماعی و مالی در چین به صورت آنلاین است. این شرکت تنها یکی از چندین مجموعه عظیمی است که در حوزه تکنولوژی بیمهای یا به اصطلاح Insurtech در کشور چین در حال کار است که در زمینه ارائه سفارشات به صورت دیجیتالی فعالیت میکنند.
علاوه بر خدمات بیمهای ، این شرکت ارائه دهنده سرویسهایی در خصوص قیمت گذاری کسب و کارها نیز میباشد. توانایی آنها در تحلیل داده های عظیم و پیشنهاد پلن های فروش محصول و راهکارهای مقابله با ریسک، ZhoangAn را به یکی از شناخته شدهترین شرکتها در هنگ کنگ بدل ساخته است.
طبق گزارشها این شرکت درآمدی ۱.۵ میلیارد دلاری از عرضه سهامش در بورس هنگ کنگ داشته و از مشهورترین سهامداران آن میتوان به Soft Bank ژاپن اشاره کرد که ۵ درصد سهام اصلی ZhOangAn را به قیمت ۵۵۰ میلیون دلار خریداری کرده است. بدین ترتیب این شرکت تبدیل به رکورددار فروش سهام شرکتهای فین تک در بازار بورس هنگ کنک گردید.
شرکت سرمایه گذاری چینی Qudian که آن هم یکی از شرکتهای مرتبط به Alibaba است، یکی از بزرگترین شرکتهای تولید نرم افزار موبایل در دنیاست. سهام این شرکت مدتی پیش، وارد بازار بورس نیویورک گردید.
رییس اجرایی این مجموعه، اعلام کرد رشد روزافرون کاربران به علاوه تسهیلات ارائه شده در زمینه برگشت پول، بستر مناسبی برای صاحبان ایدهها فراهم کرده است. این امر سبب شده تا آنها قادر باشند سرمایه اولیه برای کار خود را به راحتی به دست بیاورند.
پس از اجرایی شدن طرح جامع سلامت توسط رییس جمهور سابق آمریکا، باراک اوباما، شرکت سلامت Oscar یک سرویس آنلاین بیمه درمانی شخصی به کاربران معرفی کرد که رفته رفته با استقبال چشم گیری رو به رو شد.
سرمایه گذاری اولیه این پروژه توسط “پیتر تیل” یکی از مدیران اصلی Paypal انجام گردیده است. از مارس ۲۰۱۳ و همزمان با تصویب قانون سلامت در آمریکا، شرکت Oscar به صورت متمرکز در حال فروش سرویس بیمهای Obamacare میباشد.
با پشتیبانی شتابدهنده استارت آپی Y Combinator در سال ۲۰۱۲ شاهد شکل گیری شرکت Avant بودیم. مشتریان این سرویس بسته به نیازهای خود میتوانند مبلغی بین ۲ هزار الی ۳۵ هزار دلار و در اقساط حداکثر ۵ ساله وام بردارند.
فناوریهای ارائه شده توسط Avant بیشتر بر روی یادگیری ماشین و تحلیل اطلاعات به دست آمده از مشتریان متمرکز شده است و افرادی که با آن ها همکاری میکنند، میتوانند از مشاورههای مالی و فنی افراد خبره این شرکت نیز استفاده نمایند.
شرکت Lufax که مقر اصلی آن در شهر شانگهای چین است، وظیفه برقراری ارتباط میان سرمایه گذاران و صاحبان استارت آپها را دارد. در این پروژه سعی شده تا همه چیز به صورت یک پلتفرم آنلاین قابل مدیریت باشد.
طبق گزارشی که سال گذشته توسط Financial Times منتشر شد، اعتبار این شرکت حدود ۱۸.۵ میلیارد دلار تخمین زده شد. در این زمان بود Lufax علاوه بر رشد درآمد، توانست یک سرمایه ۱.۲ میلیارد دلاری نیز برای پروژههای برنامه ریزی شده برای آیندهاش جذب کند.
یکی دیگر از شرکتهایی که توسط شرکت خوشنام Paypal خریداری شده است، Kreditech نام دارد. کار اصلی این مجموعه، ارزش گذاری و اختصاص سرمایه به افرادی است که از قبل هیچ گزارش مالی و بانکی نداشتهاند. افرادی که پول خود را به عنوان یک سرمایه گذاری بلند مدت در این سیستم میگذارند، میتوانند اطلاعات مربوط به مشتریان یا کسانی که در حال استفاده از پول آنها هستند را به صورت آنلاین بررسی کنند. بر اساس اطلاعات منتشر شده، ارزش این شرکت به بیش از ۵۰۰ میلیون دلار میرسد و در حال حاضر بیش از ۲ میلیون کاربر فعال دارد.
بریتانیا به تازگی علاقه زیادی به فعالیت در حوزه فین تک پیدا کرده و این باعث به وجود آمدن شرکتهای بسیاری در این بخش شده است. پروژه Atom که در سال ۲۰۱۵ با دریافت تاییدیه از بانک بریتانیا کلید خورده و توانسته ارزشی معادل ۲۹۰ میلیون دلار پیدا کند. Atom در اصل یک بانک شخصی بوده که فرد توسط گوشی موبایل خود قادر است بسیاری از کارهای بانکی و مالی خود را انجام دهد اما بیزنس این شرکت تنها وابسته به اپلیکیشن نبوده و شعبههای مختلف آن به صورت آفلاین در سرتاسر دنیا مشغول فعالیت هستند. Atom که توسط گروه سرمایه گذاری وابسته به بانک Metro بریتانیا شروع به کار کرد، خدمات گسترده نظیر پرداخت وام مسکن و راه اندازی کسب وکار را به مشتریان خود ارائه میدهد.
کمتر کسی است که نام JD.com را نشنیده باشد. این غول چینی که رقیب جهانی شرکتهایی مانند آمازون و ایبی است، جهت مدیریت هر چه بهتر منابع مالی خود، با استارت آپهای فین تکی فراوانی همکاری مینماید. JD Finance سرویسهای گسترده مالی، بانکی و اعتباری را به مشتریانش پیشنهاد میدهد. این شرکت در سال اخیر توانست درآمد ۱ میلیارد دلاری داشته باشد که باعث شد ارزش کلی JD Finance به رقم قابل توجه ۷.۱ میلیارد دلار برسد.
شاید خوش بینترین مدیران استارت آپ کوچک Kabbage هم فکر نمیکردند که این شرکت روزی درآمد میلیون دلاری داشته باشد و به یکی از سرشناس ترین نامهای حوزه فین تک بدل شود. Kabbage سعی دارد با ارائه سیستمی اتوماتیک، یک ارتباط مالی شخص به شخص (P2P) و بستری برای جایه جایی امن پول میان افراد برقرار کند.
Soft Bank با صرف هزینه ۲۵۰ میلیون دلاری، در آگوست ۲۰۱۷ بخش اعظمی از سهام این شرکت را خرید. هم اکنون ارزش این مجموعه به بیش از ۵۰۰ میلیون دلار میرسد.
افراد در Kabbage توانستهاند با استفاده از ابزارهایی مانند یادگیری ماشین و تحلیل اطلاعات و رفتار مشتریان، کسب و کارهای کوچک را ارزش گذاری کنند.
زیبال همواره در دسترس شماست.