سیستم مدیریت محتوای دروپال چیست
سیستم مدیریت محتوا یا CMS، نوعی نرم افزار است.که به کاربران این امکان را میدهد.تا به راحتی نسبت به انتشار پست، عکس، یا حذف یک وبسایت در مرورگر خود اقدام کنند. در این مطلب قصد داریم.سری به رقیب قدیمی وردپرس و جوملا یعنی دروپال بزنیم و دریابیم که سیستم محتوای دروپال چیست ؟ با وجود سیستمهای مدیریت محتوای محبوب دیگری همچون وردپرس، چرا باید از آن استفاده کنیم؟
اگر قصد راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی را دارید، اولین مرحلهای که پیش رویتان بوده، راه اندازی یک سایت است. سیستمهای مدیریت محتوا در این زمینه کار را راحت کرده است. به این ترتیب به راحتی میتوانید.با سیستم مدیریت محتوا از جمله دروپال ، وردپرس یا جوملا، خودتان سایت مورد نظرتان را بالا بیاورید. بدون اینکه نیاز به کد نویسی یا برنامهنویسیهای پیچیده داشته باشید.
تاریخچه سیستم مدیریت محتوای دروپال چیست ؟
در قدم اول نگاهی به تاریخچه این سیستم مدیریت محتوای قدیمی میاندازیم. در سال ۲۰۰۰، درایس بایترت و هانس اسنیجدر، دو دانشجوی دانشگاه Antwerp بودند.که به اینترنت نیاز داشتند. اما در آن زمان دسترسی به اینترنت برای دانشجویان امکان پذیر نبود. به همین دلیل این دو نفر تصمیم گرفتند.با ایجاد یک پل ارتباطی بی سیم به وسیله مودم ای دی اس ال، اینترنت را بین هشت دانشجو تقسیم کنند. اما یک جای کار میلنگید:.جایی برای اینکه آنها با هم ارتباط داشته باشند و حرف بزنند، وجود نداشت!
درایس با فرصت شمردن این محدودیت، تصمیم گرفت.یک سایت خبری کوچکی را بالا آورد.تا از طریق آن کارها و نظرات دانشجویان را به اشتراک بگذارد. یک سال بعد، این پلتفرم که ساخته درایس بود، گسترش پیدا کرد. افراد بیشتری که در زمینه توسعه وب سایت فعالیت میکردند.از آن استقبال کردند. در نتیجه درایس نرم افزاری را که از طریق سایت خود مدیریت میکرد، با نام دروپال منتشر کرد. آن زمان، دروپال یکی از بهترین سی ام اسهای سال شناخته شده بود.
سیستم محتوای دروپال چیست ؟
یکی از انواع سیستمهای مدیریت محتوا، دروپال است که به کمک آن بدون نیاز به دانش فنی میتوانید خبر، نوشته، بلاگ، عکس، محصول و… را بارگذاری کنید. دروپال یک سیستم مدیریت محتوای منبع باز (open source) است. این قابلیت، باعث میشود.تا برای همه قابل دسترس باشد.و افراد بتوانند آن را تغییر دهند. این سی ام اس(cms) معروف در سال ۲۰۰۱ به وجود آمده.و تا به امروز به نسخه ۸ خود با هزاران ماژول دیگر رسیده.که کار را برای کاربران راحت کرده است.
دروپال اغلب برای سایتهایی مناسب است.که کارشان بر مبنای گردشهای کاری، مدیریت کاربران یا ارائه محتوا است. این سایتها دارای چندین نویسنده و ویراستار هستند.که همگی به انواع محتوا در سایت دسترسی دارند. به این ترتیب با این سیستم کاربران این امکان را دارند.تا بدون دستکاری اچ تی ام ال html سایت، تنها محتوای مورد نظر خود را به شیوهای آسان تغییر دهند. دروپال بر اساس زبان برنامه نویسی قدرتمند پی اچ پی php نوشته شده است.و بر پایه وب و ماژولار است.
مزایا و معایب سیستم مدیریت محتوای دروپال چیست ؟
همانند تمام سیستمهای مدیریت محتوا، دروپال نیز دارای یک سری مزایا و معایب است.که در ادامه با هم آنها را بررسی میکنیم:
مزایای سیستم مدیریت محتوای دروپال
- پشتیبانی از زبان فارسی
- قابلیت ساخت هر گونه وبسایت
- متن باز و رایگان بودن نرم افزار
- امکان دسترسی به قالبهای متنوع
- امکان دسترسی به ماژولهای گوناگون
- امنیت بالا
- قابلیت کش سازی
معایب سیستم مدیریت محتوای دروپال
- عدم پشتیبانی تخصصی
- نیاز به سیستم هاستینگ قوی
- عدم وجود طرحهای آماده و باکیفیت
نمونه سایتهایی بر مبنای سیستم مدیریت محتوای دروپال
دروپال یک سیستم مدیریت محتوای انعطاف پذیر است که در بسیاری از سایتها مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله سایتهای شخصی، تجاری، پورتالها، سایتهای بین المللی، شبکههای اجتماعی و… .شاید برایتان جالب باشد.اگر بدانید.نمونه سایتهای زیر از سیستم مدیریت محتوای دروپال استفاده میکنند:
سایتهای ایرانی | سایتهای خارجی |
وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران: mod.ir | پورتال اصلی ناسا: nasa.gov |
پلیس فضای مجازی (فتا): cyberpolice.ir |
دانشگاه آکسفورد: ox.ac.uk |
استانداری گیلان: gilan.ir | دانشگاه هاروارد: Harvard.edu |
استانداری قزوین: ostan-qz.ir | شرکت نفت توتال: total.com |
شرکت ارتباطات زیرساخت: tic.ir | پورتال لینوکس ابونتو: ubuntu.com |
شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی: majazi.ir | شرکت تسلا:Tesla.com |
شرکت مبین نت: mobinnet.ir | پایگاه جهانی لینوکس: Linux.com |
پورتال گروه شرکت های همکاران سیستم: systemgroup.net | جنرال الکتریک: ge.com |
خبرگزاری رجانیوز: Rajanews.com | برنامه جهانی غذا : wfp.org |
خبرگزاری هسته ای ایران: Irannuc.ir | فرمانداری نیویورک: nysenate.gov |
پورتال های بیمارستان فارابی: farabih.tums.ac.ir | استانداری لندن: london.gov.uk |
پژوهشگاه ملی مخابرات: itrc.ac.ir | دولت استرالیا: alrc.gov.au |
شبکه ماهواره ای امتیوی: mtv.co.uk | |
مجله بین المللی اکونومیست: economist.com |
چرا باید از سیستم مدیریت محتوای دروپال استفاده کنیم ؟
سیستم دروپال انعطاف پذیری بالایی دارد.که قادر است.سایتهای مختلف با شرایط گوناگون طراحی کند. سیستم مدیریت این نرم افزار راحت است.و نیازی به تخصص برای استفاده از آن ندارید. در نتیجه بدون نیاز به کد نویسی پیچیده میتوانید.سایت خود را طراحی کنید. هزینه استفاده از سیستم دروپال ناچیز است. به همین دلیل، بسیاری از شرکتهای بزرگ نیز از دروپال به عنوان سیستم مدیریت محتوای خود استقبال کردند.
از طرفی، نرم افزار دروپال دارای مستندات زیادی است.که به کمک ویدئوهای آموزشی یا داکیومنتهای مختلف، به راحتی قادر است.پاسخ پرسشهای کاربرانش را بدهد. بسیاری از این آموزشها نیز به زبان فارسی ترجمه شده.و کار را برای کاربران فارسی نیز راحت کرده است.
مسلما سئوی سایت یکی از بخشهای مهم هر سایتی است.که باید به آن توجه کرد. بنابراین اگر میخواهید.وبسایتی داشته باشید.که برای موتورهای جستجو بهینه شده باشد، بایستی به سئو توجه کنید. سیستم دروپال در کدهای خود، به خوبی قوانین سئو را رعایت کرده است. در نتیجه با خیال راحت میتوانید.در طراحی سایت خود از آن بهره بگیرید.
ویژگیهای سیستم محتوای دروپال چیست ؟
بعد از این مواردی که گفتیم، به صورت خلاصه میتوانیم.به ویژگیهای این سیستم مدیریت محتوای قدیمی و البته کاربر پسند اشاره کنیم:
- داشتن امکانات متنوع
- سئوی بهبود یافته
- ظاهر کاربر پسند
- ادغام سازی با api
- دارای ماژولهای فراوان
- بومی سازی و به روز بودن سیستم
- قابل دسترس بودن
- قابلیت چند زبانه بودن
فرق دروپال با جوملا
شاید در ابتدای قضیه، کار با سیستم مدیریت محتوای دروپال برای کاربران وفادار جوملا سخت به نظر برسد. اما بعد از مدتی کار کردن.با دروپال میتوان دید.که تنظیمات کاربردی و جالبی در اختیارتان میگذارد.و جذابیت استفاده از دروپال را برایتان بیشتر میکند. دروپال و جوملا هر دو منبع باز هستند.و دارای ماژول و قالبهای فراوانی بوده.که کاربر بسته به سلیقه و نیاز خود میتواند آن را انتخاب کند. با این وجود با داشتن بیش از ۴۰ هزار ماژول، تنوع بیشتری نسبت به جوملا در اختیارتان میگذارد. هر دو سیستم مدیریت محتوا، یعنی جوملا و دروپال از امنیت خوبی برخوردار هستند.که هرگونه ناامنی را به سرعت شناسایی میکنند. بنابراین در هر دوی این نرم افزارها جای نگرانی از بابت امنیت نخواهید داشت.
فرق دروپال با وردپرس
از پرکاربردترین سیستمهای مدیریت محتوا در جهان، میتوان وردپرس و دروپال را نام برد. امروزه سایتهای زیادی را میتوانید.مشاهده کنید.که فارغ از نیاز به کدنویسیهای پیچیده، با سیستم مدیریت محتوای وردپرس با طراحی حرفهای و زیبا طراحی شدند. بسته به اینکه کدام یک از سیستمهای مدیریت محتوا را انتخاب کنید، به کسب و کار و اهداف بلند مدت شما بستگی دارد. با این وجود، همواره وردپرس نسبت به دروپال در دنیای امروزی وب، توانسته.جایگاه قابل توجهی را به دست آورد.
ویژگیهایی همچون امنیت، منبع باز بودن، رایگان بودن، پشتیبانی قوی و آسان و … از سری شباهتهای این سیستم مدیریت محتوا است. اما به سراغ تفاوتهای آنها میرویم:
هزینه
با وجودی که هر دوی این سیستمها رایگان هستند، اما احتمالا برای راه اندازی دروپال نیاز به یک برنامه نویس داشته باشید. در حالی که برای راه اندازی وردپرس، تنها آشنایی نسبی شما با طراحی سایت و وردپرس بدون نیاز به علم برنامه نویسی کارتان را راه میاندازد.
یادگیری و سهولت کار
وردپرس فضای کاربرپسندتری دارد و یادگیری کار با آن نیز سریعتر اتفاق میافتد. در حالی که در دروپال علاوه بر نیاز به مهارت فنی، معمولا با پیچیدگیهایی ممکن است روبرو شوید، که شما را به یک برنامه نویس نیازمند کند. بنابراین خیلی از افراد برای شروع کار، سیستم مدیریت محتوای وردپرس را انتخاب میکنند.
انعطاف پذیری و تنوع
کاربران دروپال معتقدند.که برای مدیریت حجم دادههای بسیار زیاد، دروپال نقش موثرتری دارد و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به وردپرس دارد.
امنیت
امنیت هر دوی این سیستمهای مدیریت محتوا، یکسان است با این وجود گاهی ممکن است کاربران وردپرسی به علت خطا یا عادتهای رایج، امنیت سایت را به خطر بیندازند. اما در سیستم مدیریت محتوای دروپال چون کار با دروپال توسط افراد حرفهای انجام میشود، احتمال وقوع چنین اشتباهی بسیار کم است.
نحوه نصب سیستم مدیریت محتوای دروپال
حالا که تصمیم به راه اندازی دروپال گرفتید، کافیست آخرین نسخه آن را دانلود کرده و مراحل نصب را روی هاست سی پنل سایت، اجرا کنید.
همانند وردپرس و یا هر سایت ساز دیگر، برای استفاده از دروپال نیز، نیاز به خرید هاست و دامنه دارید. به این ترتیب ابتدا باید پایگاه داده دروپال را در هاست خود بسازید، سپس دروپال را از سایت رسمی دانلود کرده و در هاست آپلود کنید. حالا دروپال را از حالت فشرده خارج کنید و آن را به مسیر نصب منتقل کنید. در نهایت به آدرس دامنه مراجعه کنید و شروع به نصب دروپال کنید.
در صورتی که قصد دارید نسبت به نصب درگاه پرداخت زیبال برای دروپال اقدام کنید، میتوانید از بخش مستندات فنی اقدام به دانلود و فعالسازی درگاه کنید.
جمع بندی
دروپال یکی از بزرگترین و محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا است.که برای طراحی و مدیریت بسیاری از سایتهای ایرانی و خارجی به کار رفته است. در صورتی که به دنبال یک سیستم مدیریت محتوا هستید.که با بودجه و کسب و کارتان رشد کند، دروپال، انتخاب مناسبی است. به این ترتیب از طراحی ساده تا پیچیدهترین ساختار را میتوانید با دروپال پیاده سازی کنید. در صورتی که دارای سایت هستید، سایت شما از نوع کدام یک از سیستمهای مدیریت محتوا است؟ تجربه خود را در این زمینه برایمان بنویسید.
این کلمه به چه معنیستCvc