بررسی فواید و معایب انواع روش ها و سیستم های پرداخت الکترونیک
امروزه تقریبا همه افراد حداقل یک کارت بانکی دارند و حداقل یک بار برای خرید یا انجام امور مالی خود به جای استفاده از اسکناس و روش های سنتی از روش های آنلاین عملیات پرداخت را انجام داده اند. اما پرداخت الکترونیک چیست و انواع روش های آن چه مزایا ومعایبی دارند؟
در این بلاگ میخوانیم :
پرداخت الکترونیک چیست
انواع روش های پرداخت الکترونیک
مزایا و معایب پرداخت الکترونیک
انواع روش های پرداخت الکترونیک و سیستم پرداخت الکترونیک
پرداخت الکترونیک بخشی از بانکداری الکترونیک است. به تمامی روش ها و فرآیندهایی که با استفاده از آنها بتوانید در بستر اینترنت عملیات پرداخت را انجام دهید پرداخت الکترونیک گفته میشود. برای پرداخت الکترونیک از روش های تعریف شده در بانکداری الکترونیک مانند تلفن همراه، رایانه و … همراه با کارت های بانکی یا سایر ابزارهای پرداخت استفاده میشود.
سیستم پرداخت الکترونیک روشی برای پرداخت الکترونیکی و انجام اینترنتی امور پرداختی با استفاده از ابزارهای پرداخت است و به آن سیستم پرداخت آنلاین هم گفته میشود.
در سیستم های پرداخت الکترونیک وپرداخت آنلاین امنیت اطلاعات وجلوگیری از نفوذ سارقان به سیستم های پرداختی بسیار مهم و حائز اهمیت است. در همین راستا اصول و قوانین گوناگونی برای نقل و انتقال اینترنتی وجه در نظر گرفته شده است.
امنیت انواع روش های پرداخت الکترونیک
اصل محرمانگی: اطلاعات پرداخت در فضای اینترنت رمزگذاری و به صورت کاملا ایمن منتقل شود و برای هیچکس به جز فرد انجام دهنده عملیات پرداخت و دریافت کننده آن قابل دسترسی نباشد.
اصل عدم انکار: عملیات پرداختی باید ثبت شود و قابل پاک سازی یا انکار توسط فرد انجام دهنده آن نباشد.
اصل صحت داده : اطلاعات پرداخت در حین انجام عملیات قابل ویرایش و تغییر نیستند.
اصل تصدیق اصالت: فرد انجام دهنده عملیات پرداخت و فرد گیرنده آن باید از هویت یکدیگر و صحت اطلاعات اطمینان داشته باشند.
برای بررسی انواع روش های بانکداری الکترونیک بلاگ “همه چیز درباره بانکداری الکترونیک” را مطالعه کنید.
انواع روش های پرداخت الکترونیک پول
انواع روش پرداخت الکترونیک | فواید | معایب |
پول نقد | معمول ترین و راحت ترین روش پرداخت
تقریبا تمامی فروشنده ها پول نقد را قبول میکنند عدم پرداخت کارمزد برای پرداخت های نقدی |
انتقال وجه در مبالغ زیاد به صورت نقدی مورد قبول همه و راحت نیست
نگهداری مبالغ زیاد پول نقد در خانه، بانک و یا در سفر خطرناک است پرداخت در فواصل دور به صورت نقدی راحت و حتی در مواردی امکان پذیر نیست شمارش مبالغ نقدی در پایان روز و امور مالی و حسابداری راحت نیست |
چک | پرداخت مبالغ زیاد با چک راحت است
امنیت و راحتی استفاده نیازی به نگهداری پول نقد برای پرداخت ندارد دریافت پرداخت ها به صورت چک هزینه ندارد |
پس از تحویل دادن چک به بانک در مواردی باید منتظر بمانید تا فرآیند بررسی چک و انتقال وجه انجام شود
احتمال خالی بودن حساب و برگشت خوردن چک ریسک دریافت چک جعلی |
انواع کارت بانکی | انجام چند تراکنش در روز با مبالغ کم یا زیاد راحت است
امنیت انتقال وجه سریعتر و راحت تر از چک و پول نقد است ریسک جعلی بودن پول نقد یا چک را ندارد نیازی به نگهداری پول نقد برای پرداخت ندارد امکان استفاده در فواصل دور و مسافرت |
در برخی موارد عملیات بررسی و انتقال وجه بین ۱ تا ۳ روز زمان لازم دارد
انتقال وجه با کارت های بانکی کارمزد دارد برای دریافت پول از مشتریان در فروشگاه ها باید دستگاه های پوز را بخرید یا اجاره کنید احتمال خرید با کارت جعلی یا دزدی تراکنش های ناموفق و خرابی دستگاه های پرداخت |
پرداخت موبایلی | انجام چند تراکنش در روز با مبالغ کم یا زیاد راحت است
امنیت انتقال وجه سریعتر و راحت تر از چک و پول نقد است ریسک جعلی بودن پول نقد یا چک را ندارد نیازی به نگهداری پول نقد برای پرداخت ندارد اعتماد به تراکنش های موبایل در برخی موارد بیشتر از تراکنش های کارت بانکی است امکان پرداخت در سفر و فواصل دور در مبالغ دلخواه |
در برخی موارد عملیات بررسی و انتقال وجه بین ۱ تا ۳ روز زمان لازم دارد
پرداخت موبایلی کارمزد دارد که درصد کمی از مبلغ تراکنش انجام شده است برای دریافت پول از مشتریان در فروشگاه ها باید دستگاه های پرداخت مناسب را بخرید یا اجاره کنید احتمال خرید جعلی یا دزدی تراکنش های ناموفق و خرابی دستگاه های پرداخت |
نقل و انتقالات بانکی الکترونیکی | جابهجایی مبالغ بالا با کارمزد کم
امنیت جابهجایی مبالغ بالا سریعتر و راحت تر از چک و پول نقد است نیازی به نگهداری پول نقد برای پرداخت ندارد ریسک جعلی بودن پول نقد یا چک را ندارد مناسب برای انتقال وجه بین کسب و کارها |
انتقال مستقیم وجه از بانک به حساب دیگری برای همه مشتریان و حتی کسب و کارها راحت نیست
در برخی موارد مدت زمان پردازش و انتقال وجه طولانی است
|
محبوب تربن روش از انواع روش های پرداخت الکترونیک پرداخت به وسیلهی کارت های بانکی است. کیف پول های الکترونیکی، کارت های بانکی و سایر انواع کارت های هوشمند از جمله روش های پرداخت الکترونیک پول هستند.
به طور کلی روش های پرداخت الکترونیک به دو بخش اعتباری و نقدی تقسیم میشوند.
روش پرداخت اعتباری پول
در این روش برای پرداخت از کارت های اعتباری، کیف پول های الکترونیکی و کارت های هوشمند استفاده میشود.
- کارت اعتباری
کارت های اعتباری یا همان کارت های بانکی که برای هر حساب صادر میشوند معروف ترین و محبوب ترین روش پرداخت الکترونیک و اینترنتی هستند. مشتریان بانک ها با استفاده از این کارت ها میتوانند عملیات پرداخت را به راحتی انجام دهند.
۲. کیف پولهای الکترونیکی
کیف پول ها حساب هایی مجازی با اطلاعات موجودی و حساب کاربر هستند که انجام فرآیندهای پرداختی را آسان میکنند.
روش پرداخت نقدی پول
- پرداخت مستقیم
در این روش کاربر با مراجعه به بانک مبلغی را از حساب خود به صورت الکترونیکی به حساب دیگری منتقل میکند و یا برای خرید و انتقال وجه مبلغی را برداشت میکند.
- چک الکترونیکی
چک های الکترونیکی نسخه دیجیتال چک های کاغذی هستند که نقل و انتقالات، صحت سنجی و جا به جایی وجه بوسیله چک را آسان میکنند. لازم به ذکر است یکی دیگر از فواید بانکداری الکترونیک عدم گم شدن اطلاعات(برای مثال چک کاغذی) است.
- پول الکترونیکی
در این روش پول هایی به صورت مجازی موجودی حساب افراد را تشکیل میدهند که دردسرهای پول کاغذی مانند مفقود شدن، آسیب دیدن و انتقالات در مبالغ بالا را ندارند و به راحتی با استفاده از آنها میتوانید انتقال وجه را انجام دهید البته سیستم پرداخت الکترونیکی مبتنی بر پول الکترونیکی همچنان در حال توسعه است و هنوز به بلوغ کامل نرسیده است.
- کارت با ارزش مشخص
کارت های SVC یا همان کارت های هدیه که با مبلغ مشخصی صادر میشوند و با استفاده از آنها میتوانید به راحتی در فروشگاه ها خرید کنید.
- سیستم پرداختی مبتنی بر مزایده
این سیستم ها در معاملات مزایده استفاده میشوند که هدف آن مبادله کالا و .. بین تعداد زیادی شرکت تجاری انجام میشود.
مزایا و معایب پرداخت الکترونیک
برخی از مزایا و معایب روش های پرداختی در جدول بالا ذکر شدند برای بررسی سایر موارد فواید و معایب بانکداری و پرداخت الکترونیک بلاگ “بانکداری الکترونیک” را مطالعه کنید. همانطور که در توضیح بانکداری الکترونیک ذکر کردیم پرداخت الکترونیک بخشی از بانکداری الکترونیک است که علاوه بر تسهیل فرآِیندهای پرداختی و مدیریت و کنترل یکپارچه آنها معایب بسیاری نیز دارد. برای بررسی دقیق ۲۰ مورد فواید و معایب پرداخت الکترونیک بر روی تصویر زیر کلیک کنید.