مدل های درآمدی تجارت الکترونیک
در بلاگ قبلی در ابطه با تفاوت تجارت الکترونیک و فروشگاه های اینترنتی و انواع مدل های تجارت های مبتنی بر ای کامرس(تجارت الکترونیک) صحبت کردیم؛ در این بلاگ مدل های درآمدی کسب و کارهای مبتنی بر تجارت الکترونیک را معرفی می کنیم.
انواع مدل های درآمدی تجارت الکترونیک
در بلاگ قبل توضیح دادیم که اگر قصد دارید کسب و کاری مبتنی بر تجارت الکترونیک راه اندازی کنید، ابتدا باید نوع کسب و کار خود را مشخص کنید و آمادگی لازم برای راه اندازی آن کسب و کار را داشته باشید.
اما نکته مهم دیگر قبل از راه اندازی هر کسب و کاری مدیریت سرمایه و منابع اولیه موجود است.
برخی از افراد علاقه دارند محصولات جدید تولید کنند و یا خدمات متفاوتی را ارائه دهند اما عده ای از افراد علاقه ای به راه اندازی کسب وکارهای جدید و ایده های نو ندارند و به عبارتی ریسک کمتری را قبول می کنند.
انواع مدل های درآمدی
دراپ شیپینگ (Drop Shipping)
این مدل یکی از کم ریسک ترین مدل های درآمدی و ساده ترین مدل درآمدی مبتنی بر تجارت الکترونیک می باشد.
در این مدل فروشگاه های آنلاین با عمده فروشی ها قرارداد می بندند و محصولات آنها را به قیمت عمده خریداری می کنند و سپس لیستی از محصولات را بر روی سایت خود قرار می دهند اما محصولات را در انبار خود نگه نمیدارند. هنگامیکه مشتریان محصولات را به قیمت خرده فروشی خریداری می کنند؛ فروشگاه آنلاین درخواست ارسال کالا را برای عمده فروشی طرف قرارداد خود می فرستد و کالا ها مستقیم برای مشتریان ارسال می شود.
به این ترتیب فروشگاه اینترنتی ریسک نگهداری کالا ها در انبار و یا ارسال کالا به مشتریان و بسته بندی کالا ها را ندارد.
اما اگر کالاهای عمده فروشی طرف قرارداد شما کیفیت مناسبی نداشته باشند و یا در در ارسال آنها به مشتریان شما مشکل و یا تاخیری رخ دهد کسب و کار شما به خطر میافتد و شما باید پاسخگوی مشتریان باشید.


عمده فروشی و انبارداری
برای راه اندازی کسب وکاری مبتنی بر این مدل درآمدی، سرمایه و منابع اولیه زیادی مورد نیاز است؛ زیرا باید محصولاتی را که قصد دارید در فروشگاه آنلاین خود ارائه دهید از قبل خریداری و در انبار نگه دارید.
این مدل نسبت به مدل قبلی پیچیدگی های بیشتری دارد؛ زیرا شما علاوه بر مدیریت منابع و سرمایه های خود باید سفارشات مشتریان، بسته بندی کالا ها و ارسال و حمل و نقل محصولات را نیز مدیریت کنید.
همچنین باید انبار و فضایی را برای نگهداری کالا ها و محصولات خریداری شده درنظر بگیرید.
تولید اختصاصی
بسیاری از افراد ایده های برای تولید محصولات موردنیاز بازار دارند اما سرمایه لازم برای تولید محصولات و یا نگه داری آنها تا زمان فروش را ندارند. در این مدل فرد صاحب ایده با واحد تجاری و کسب و کاری که قدرت تولید محصولات و رساندن آنها به دست مشتریان را دارد همکاری می کند و آنها محصولات را بر اساس تقاضا و نیاز بازار تولید می کنند و با نام و هویت شما به دست مشتریان می رسانند.
تولید بر اساس تقاضا سرمایه زیادی نیاز ندارد و به شما این امکان را می دهد که در زمان مناسب تامین کننده و شریک تجاری خود را تغییر دهید و یا کسب و کار خود را راه اندازی کنید و تولید و ارسال محصولات را خودتان انجام دهید.
برچسب سفید (White Labeling)
در این مدل واحدهای تجاری محصولاتی را از کسب و کارهای دیگر خریداری می کنند اما لوگو و هویت برند خود را بر روی آن قرار می دهند و با هویت شرکت خود آن را به فروش می رسانند.
بسیاری از افراد محصولات برند مورد علاقه خود و یا شرکتی را که به آن اعتماد دارند، خریداری می کنند؛ بنابراین با این روش فرد خریدار تصور می کند محصولاتی که خریداری می کند همگی تولیدات برند مورد اعتماد او هستند.
اما یکی از مشکلات این مدل، تقاضا می باشد. زیرا در این مدل ابتدا محصولات را با برچسب سفید تهیه می کنید و کسب و کارهایی که محصولات را در اختیار شما قرار می دهند حداقل تعدادی را برای ارائه محصولات در نظر میگیرند؛ بنابراین اگر شما محصولی را خریداری کنید اما بازار به آن احتیاج نداشته باشد مجبورید آن را نگه دارید.


اشتراک
در این مدل افراد به جای خرید محصولات و خدمات، مبلغی را به عنوان اشتراک پرداخت می کنند و در بازه زمانی مشخصی از محصولات وخدمات استفاده میکنند. این اشتراک ها جریان درآمدی ثابتی را برای کسب و کار به وجود می آورند که ممکن است همیشگی نباشد؛ به این معنی که اگر مشتریان خدمات مورنظر خود را با کیفیت دلخواه دریافت نکنند ممکن است اشتراک خود را تمدید نکنند.


کدام مدل درآمدی تجارت الکترونیک بهتر است؟
انتخاب مدل درآمدی مناسب برای کسب و کار شما کاملا وابسته به مدل تجارت الکترونیک انتخابی شما و محصولات و خدمات ارائه شده توسط شما است و هر یک از این مدل ها برای ارائه محصولات متفاوتی کارآمد است.
بنابراین برای انتخاب مدل کسب و کار مبتنی بر تجارت الکترونیک و مدل درآمدی مناسب، ابتدا محصولات خود و نیاز بازار و تقاضا را بررسی کنید و سپس مدل مناسب را انتخاب کنید.