بانکداری و شرکت های فین تک
در اقتصاد جهانی، اهمیت فرآیند نوآوریهایی نظیر استفاده گسترده از تكنولوژیها، گستره خدمات بانكی را وارد شاخه نوینی به نام FinTech کرده است و سبب ظهور شرکت های فین تک شده است. تكنولوژیهای مالی و تجارت الکترونیک به بخش جدایی ناپذیر صنعت بانكداری تبدیل شدهاند و استارت آپها، امروزه توانستهاند با ارائه خدماتی که در گذشته تنها توسط مراجعه حضوری به بانکها امکان پذیر بود حوزه فعالیت خود را گسترش دهند.
امروزه «فین تک» یک اسم مرتبط با شرکتهایی است که از تكنولوژیهای نوآورانه مدرن (همانند نرم افزار) برای توانمندسازی ارائه خدمات مالی استفاده میکند. در یک مفهوم گستردهتر، به نظر می رسد فین تک یک بازار جدید باشد که مالی و تکنولوژی را با هم ادغام کرده است و جایگزینی برای ساختارهای مالی سنتی از طریق فرایند های تکنولوژی محور جدید میباشد.
رشد فین تک طی سالهای اخیر
طی ۱۰ سال اخیر توسعه فناوری اطلاعات موجب تغییر قابل ملاحظهای در تعدادی از صنایع شده است که شامل گردشگری، تجارت و رسانه میباشد و صنعت ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده است.
به علاوه بانکها در میان پیشگامان در پذیرش فناوری اطلاعات بودهاند به طوری که اکثر فرآیندهای بانکداری از طریق پشتیبانی فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت میگیرد. علاوه بر این، امروزه بانکها خدمات خود را از طریق کانالهای الکترونیکی ارائه میکنند.
وبسایت دادههای آماری طی گزارشی اعلام کرد که در سال ۲۰۱۴ سرمایه گذاری در فین تک در مقیاس جهانی به حدود ۶.۸ میلیارد دلار رسیده است. همچنین براساس گزارش بیزنس اینسایدر کل سرمایه گذاری در دوره ژانویه ۲۰۱۰ تا ژوئن ۲۰۱۵ به ۴۹.۷ میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است.
براساس تجزیه و تحلیل خدمات شرکت های فین تک میتوان آنها را به دو گروه تقسیم نمود :
- شرکت های فین تک ارائه دهنده خدمات مکمل با خدمات بانک
- شرکت های فین تک ارائه دهنده خدماتی که در گذشته تحت پوشش بانکها بوده است
مزیتهای شرکت های فین تک برای بانکها :
- خدمات مالی با استاندارد بالا و هزینه کم
- مبتنی بر اینترنت و تمرکز کمتر بر فاصله جغرافیایی
- رویههای کمتر در ارائه خدمات مالی
- ریسک نسبتا پایین
فین تک بخش جدایی ناپذیر بانکها:
در اقتصاد مدرن، صنعت خدمات مالی یک مشارکت کننده کلیدی در محصولات داخلی کشور میباشد. فین تک به بخش جدایی ناپذیر بانكداری تبدیل شده است و امروزه بانکها رقابت در ورای خدمات مالی را در مواجهه با رقابت فزاینده از سوی موسسات غیر بانكی شروع کردهاند. در نتیجه بانکهای سنتی در بخشی از سهم بازار خود ریزش داشتهاند.
تاثیر فین تک بر فعالیتهای بانکی:
توسعه فین تک تاثیر چشمگیری بر فعالیت بانک ها داشته است بطوریكه بسیاری از محصولات بانک ها اطلاعات محور هستند و بنابرین میتوان از سوی سایر تامین کنندگان خدمات مالی خریداری شوند.
از سوی دیگر،روش های تجزیه وتحلیل مدرن داده و فناوری اطلاعات اجازه فردی کردن خدمات مالی را به صورت دیجیتالی داده است.
افزایش تهدید بالقوه برای صنعت بانكداری را می توان در زمینه خدمات کمتر دانش محور و براحتی قابل استانداردسازی شناسایی نمود(پرداخت ها،پس انداز، حساب اعتباری، خدمات اعتبار مشتری). اما همكاری به موقع با شرکت های فینتک به بانک ها در خلق فرصت های جدید کمک می کند.
تاثیر بانکها در توسعه شرکت های فین تک:
پیمایشها نشان میدهد که واکنش بانکها به توسعه در سطح جهانی شرکت های فین تک متفاوت است. برنامههای استارت آپی که توسط بانکها اجرا میشود به پرورش شرکت های فین تک، ایجاد صندوقهای مخاطره پذیر (سرمایه گذاری VC) برای تامین مالی شرکت های فین تک، عقد تفاهم نامه همكاری به عنوان شریک میپردازد؛ گروهی دیگر از بانکها شرکت های فین تک را صاحب شدهاند یا شرکتهای تابعه فین تک خود را راه اندازی کرده اند.
ریسکهای توسعه فین تک در صنعت بانکداری:
با این وجود، توسعه فین تک ریسکهای اضافی برای صنعت بانكداری ایجاد میکند که به چند مورد از آن اشاره خواهیم کرد:
- از دست دادن بخشی از سهم بازار به دلیل رقبای جدید
- فشار اضافی بر حاشیه سود و در نتیجه کاهش درآمد
- افزایش ریسک عملیاتی و ریسک کلاهبرداری و همچنین افزایش وابستگی بانک به راه حل های تكنولوژی خدمات مالی
بنابراین ضرورت دارد ارائه دهندگان خدمت مالی غیر بانكی مورد توجه خاص ناظران بازارهای مالی از لحاظ به كارگیری استانداردهای مرتبط با اطلاعات مشتری،نظارت، سرمایه کافی و غیره قرار گیرند.
در نتیجه از یک سو، توسعه فین تک یک چالش اضافه شده برای بانکها است و از سوی دیگر این چالش میتواند به یک فرصت تبدیل شود که رشد بیشتر بانکها را نتیجه میدهد.
کلام اخر
بنابراین ضرورت دارد بانکها همكاری با شرکت های فین تک را شروع کنند (به خصوص در زمینه کسب و کارهایی که شرکت های فین تک خدمات مكمل با خدمات بانک را ارائه میکنند). توسعه ابن موضوع مستلزم این است که بانکها سرمایه گذاری در فین تک را افزایش دهند. علاوه بر آن، نیاز است که موسسات مالی بزرگ در کانالهای ارائه خدمت تجدیدنظر کنند، استاندارد سازی بیشتر وظایف و همچنین خدمات اداری و غیره را افزایش دهند. یک ادغام به موقع فین تک در کسب وکار به بانکها اجازه می دهد مزیت نسبی در رقابت فزاینده کسب کنند. برای اطلاع بهتر، نگاهی داشته باشید به با ارزشترین استارت آپهای حوزه فین تک تا از راز کار آنها مطلع گردید.